Haku

Hakuohje ja hakutulokset

SLS:n arkiston Finna-näkymä

SLS:n Finna-näkymä on SLS:n arkiston hakupalvelu. Palvelussa voit tehdä hakuja sekä arkiston ja kirjaston luetteloista että digitoiduista aineistoista.

Etusivun perushaku kohdistuu SLS:n aineistoihin, joita ovat

  • SLS:n arkiston arkistoluettelo
  • SLS:n arkiston digitoidut aineistot Finna-hakupalvelussa
  • SLS:n kirjastoluettelo
  • SLS:n julkaisuarkisto Doria-palvelussa.

Voit myös hakea tiettyjä aineistokokonaisuuksia (valokuvat, arkistokokoelmat, videot tai äänitteet) hakukentän alapuolella sijaitsevan Selaa-palkin pikalinkeistä.

Kuvakaappaus Selaa-palkista hakukentän alapuolella

Perushaku

Perushaussa voit kirjoittaa hakukenttään esim. arkistokokoelman nimen tai tunnuksen, henkilön tai paikan nimen tai jonkun muun asiasanan.

Jos kirjoitat hakukenttään useamman hakusanan ja erotat ne vain välilyönnillä, hakutulos sisältää kaikki käyttämäsi sanat. Oletuksena on siis AND-hakuoperaattori.

Järjestelmä ehdottaa automaattisesti hakusanoihisi liittyviä tietueita hakukentästä avautuvassa pudotusvalikossa. Pudotusvalikossa on ehdotuksena myös rajausvaihtoehtoja. Alempana voit vielä kohdistaa hakusi suoraan esim. asiasanoihin.

Kuvakaappaus perushausta hakusanalla 'topelius'

Tarkennettu haku

Valitettavasti tarkennettu haku ei toimi kovin hyvin. Suosittelemme sen sijaan käyttämään perushakua.

Finna.fi-sivustolta löydät lisätietoa mm. eri hakuoperaattoreista.

Hakutuloksien rajaus

Hakutulossivulla voit rajata hakutuloksia mm. aineistotyypin, tekijän tai aiheen eli erilaisten hakufasettien avulla. Fasetit löydät sivun vasemmasta reunasta, otsikon Rajaa hakua alta.

Voit valita useita fasetteja ja klikkaamalla nuolta fasetin otsikossa saat esiin tarkempia rajauksia. Hakutulokset päivittyvät automaattisesti valintojesi mukaan.

Kuvakaappaus hakutulosten rajauksesta hakufasettien avulla, hakusana 'topelius'.

Tietuenäyttö ja metatiedot

Pääset valitsemasi aineiston tarkkoihin tietoihin klikkaamalla sen otsikkoa.

Kuvakaappaus tarkoista tiedoista, Zacharias Topelius vid sitt skrivbord, SLSA 810_30

Klikkaa aineiston ikonia tai kuvaa avataksesi kuvan suurempana esikatselukuvana. Esikatselussa voit myös käyttää zoom-toimintoa.

FINNAssa oleva SLS:n arkiston aineisto on vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta mahdollinen kuvaajan nimi ja Svenska litteratursällskapet i Finland on mainittava. Aineisto on lisensioitu CC BY 4.0-lisenssillä.

Tarvitseko käyttäjätukea tai haluatko jättää palautetta? Lisätietoa löydät TÄÄLTÄ.