Sökning

Söktips och sökresultat

SLS arkivs Finna-vy

SLS arkivs Finna-vy är en söktjänst för SLS arkiv. Du kan göra sökningar både i arkivets och bibliotekets huvudkatalog och i digitaliserat material på ett och samma ställe.

Enkel sökning på ingångssidan riktas på SLS material, det vill säga

  • SLS arkivs huvudkatalog för arkivmaterial
  • SLS arkivs digitaliserade material på Finna
  • SLS bibliotekskatalog
  • SLS publikationsarkiv på Doria.

Du kan också rikta in sökningen på en viss materialhelhet (bilder, arkiv/samlingar, videor eller ljudupptagningar) via Bläddra-balkens snabblänkar under sökrutan.

Skärmklipp av Bläddra-balken under sökrutan

Enkel sökning

I enkel sökning skriver du in t.ex. arkivets eller samlingens namn eller signum, ett personnamn, plats eller något annat ämnesord i sökrutan.

Om du skriver in flera sökord med mellanslag lägger systemet till standardoperatorn AND och sökningen tar fram resultat där alla dina sökord finns med.

Systemet föreslår till sökordet relaterade objekt och längre ner på rullgardinsmenyn även begränsningar och sökfilters. Genom att klicka på förslagen kan du snabbt rikta in din sökning t.ex. på en viss materialtyp eller ett ämnesord.

Skärmklipp av en enkel sökning med sökord 'topelius'

Avancerad sökning

Tyvärr fungerar den avancerade sökningen bristfälligt. Vi rekommenderar att du i stället använder den enkla sökningen och använder dig av sökfacetter.

På Finna.fi hittar du mera information om bl.a. olika sökoperatorer.

Begränsa sökresultat

På resultatsidan kan du begränsa sökresultaten med hjälp av färdiga sökfacetter. Sökfacetterna finns under rubriken Begränsa sökningen till vänster.

Du kan öppna fler facetter genom att klicka på pilarna i facettrubrikerna och välja specifika värden genom att klicka på dem. Sökresultaten uppdateras då automatiskt.

Skärmklipp av sökresultat med sökord 'topelius' och hur man begränsar resultaten med sökfacetterna

Objektposten och metadata

Du kommer till materialets detaljerade uppgifter genom att klicka på dess rubrik.

Skärmklipp av detaljerade uppgifter. Zacharias Topelius vid sitt skrivbord, SLSA 810_30

Klicka på materialets ikon eller bild för att öppna en större bild och en del av uppgifterna i en förhandsvisning. I förhandsvisningen har du även möjlighet att använda zoom.

Allt SLS arkivs material som finns i FINNA kan laddas ned och användas fritt, men upphovsmannen och källan (Svenska litteratursällskapet i Finland) ska uppges. Materialet är licensierat med licensen CC BY 4.0.

Behöver du användarstöd eller vill du ge respons? Mera information hittar du HÄR.